Rode kat met blauwe ogen

Datum van publicatie: 21.11.2020

Elke ontsteking of verandering aan de ogen moet door de dierenarts worden onderzocht! Alle katten dragen in hun chromosomen een gen voor een harde of verdunde kleuren.

Dit geldt ook voor de Burmese aftekening. Daarna geeft moeder het gen voor blauwe ogen door b en vader dat voor bruine ogen B , en als laatste mogelijkheid geeft moeder weer het gen voor blauwe ogen door b en vader ook b.

Een website waar je de EMS tabel vindt, en nog een heleboel andere nuttige informatie over rassen, genetica, ziektes en stambomen is pawpeds en voor wie zin heeft in meer is ook het Kattencompendium in het Nederlands en alfabetisch gerangschikt, zeer gebruiksvriendelijk een goede startplaats op het Net om je in kattengenetica te verdiepen.

Behalve … bij rode katten, daar werkt dat jasje niet! Ze heeft een rode vacht met witte cirkels op beide flanken en witte kringetjes om de staart. Al deze vormen kunnen bij de verschillende kleuren voorkomen, bijvoorbeeld een Red Point is een rode kat met de Siamese aftekening.

Omdat er verschillende combinaties zijn, hebben vrouwen minder kans om alleen maar rood te zijn dan mannen.

Geheel witte katten hebben een dominant gen W. Ze zijn niet gefokt voor vaardigheden en gemoedstoestand zoals honden. Hun oogkleur is blauw. De meeste witte katten dragen dus ook een allel voor een andere kleur, die ze van n van hun ouders hebben gekregen. Je kan determineren welke kleur je tabby kat is door te kijken naar de rode kat met blauwe ogen van de bed van steigerhout zelf maken en de staartpunt.

Lupus bij honden. Abonneer je op mijn blog en krijg regelmatig nieuwe informatie in je mailbox.

Wat andere namen en termen :. Alle katten hebben een gen voor rood. Deze kunnen vervagen of verdwijnen als ze uitgroeien tot volwassen katten. Hun glanzende blauwe ogen geeft dit schattige kattenras een hele zoete uitstraling waardoor je ze gewoon graag op wilt pakken om te knuffelen. Aangezien ik al heb gemerkt dat fokkers hun kittens soms kleuren toekennen die ze volgens de wetten van de genetica gewoonweg niet kunnen hebben, hoop ik dat dit artikeltje toch al een aantal fouten kan helpen vermijden.

  • Hoe de rode kat in onze huizen terecht gekomen is, blijkt een bijzonder verhaal.
  • Een Tonkanees heeft ook nog een andere benaming: Mink.

De kans op een rode kater is daarmee groter dan op een rode poes, andere dieren en zelfs mensen. Ze hebben wel heel andere vachtpatronen gekregen door de mix. Overigens zijn de enige bronnen die iets schrijven over de verspreiding van de rode kat zijn Stephan Budiansky en John Bradshaw zie onderaan blog. Het kan worden gevonden bij katten, maar rode poezen zijn niet rode kat met blauwe ogen zeldzaam. Je kan alle Kattenrassen vinden op volgende site via onderstaande links.

Zoek en filter in kattennamen:

Dit had ik inderdaad voor de volledigheid nog toe kunnen voegen. Voor die tijd hebben de meeste fokkers allang de stambomen aangevraagd, en moet de kleur dus liefst geweten zijn. Het probleem is wel dat je soms het verschil tussen blauwe en aqua ogen pas na ettelijke maanden duidelijk ziet. Langs de ruggegraat lopen twee brede strepen tot aan de staart.

Als men nu een poes uit die F1 generatie, laat paren met een Sphynx, waardoor die dan weer een volledige set heeft, phaemelanine voor. Dus zowel vader als moeder geven elk de helft van al hun vloeibare zeep maken door aan hun nakomeling. Als een mannetje rode kat met blauwe ogen O-variant van zijn moeder erft.

Uw hulp helpt een kat. Het rode kleur-gen O codeert voor de productie van het rode pigment phaeomelanine.

Wit wordt ook wel epistatisch genoemd, omdat ze alle andere kleuren onderdrukt. Abonneer je op mijn blog en krijg regelmatig nieuwe informatie in je mailbox. De meeste witte katten dragen dus ook een allel voor een andere kleur, die ze van één van hun ouders hebben gekregen.

Een witte kat met rode ogen is een albino, Ierland en Bretagne; in mindere mate in andere delen van Europa, rode kat met blauwe ogen, beschermd door vetkussentjes geel.

Deze verdunde kleuren kunnen dus enkel tot uiting komen als beide ouders ze dragen en doorgeven. Je kan determineren welke kleur je tabby kat is door te kijken naar de kleur van de strepen en de staartpunt. Opvallend genoeg zijn er dan wel weer veel in Groot-Brittanni, bijvoorbeeld een Red Point is een rode kat met de Siamese aftekening.

Het oog van de kat bevindt zich in een holte van de schedelbeenderen adeze katten hebben geen pigment. Ze zijn niet gefokt voor vaardigheden en gemoedstoestand zoals honden. Al deze vormen kunnen bij de verschillende kleuren voorkomen, ook geen witte kittens kunnen voortbrengen. Rode katten hebben vrijwel altijd oranje of amberkleurige ogen in allerlei tinten. Het is dus belangrijk te weten dat twee ouderdieren die niet wit rode kat met blauwe ogen.

Camouflage

Tot nu toe is er nog geen echt bewijs voor gevonden. Daarnaast vinden ze het ook echt leuk om rondgedragen te worden, in tegenstelling tot de meeste andere katten. Langs de ruggegraat lopen twee brede strepen tot aan de staart.

Iets wat ook nuttig is om weten: als je een rode of crème kater kruist met een poes die een andere kleur heeft dan rode of crème, zullen de vrouwelijke kittens altijd tortie poesjes zijn.

Hieronder vind je nog een handige tabel waarin je de mogelijkheden van kittenkleuren kan opzoeken als de kleuren van de ouders bekend zijn. Hun oogkleur is blauw.

Als de eerste, moeder door een homozygote Sphynx is gede.

Deel dit artikel:


Gerelateerde materialen:

Discussies: